6 mýtů o potravinách, kterým možná stále věříte
Pepek námořník je silný, protože jí špenát. A my jsme si donedávna mysleli, že je to správně, protože špenát obsahuje obrovské množství železa. Chyba. Jak je tomu doopravdy a jaké další polopravdy nebo lži jsme si vtiskli do paměti? Přečtěte si 6 největších mýtů a schválně, kolika z nich dosud věříte…
Špenát obsahuje velké množství železa
V podvědomí některých lidí přetrvává informace o tom, že špenát je potravina s vysokým obsahem železa. Tento mýtus vznikl již v 70. letech, kdy vědci nedopatřením při sestavování tabulky o obsahu látek, posunuli desetinnou čárku směrem dopředu. To ale neznamená, že špenát není zdraví, je totiž zdrojem vitaminu A, C a taky hořčíku.
Káva zvyšuje krevní tlak
Pití dvou až tří šálků denně nemá vliv na zvýšení krevního tlaku, dokázali to americké studie. Větší nebezpečí představuje vysoký příjem soli. Káva spíše zdraví prospívá, protože obsahuje spoustu antioxidantů.
Light jogurty podporují hubnutí
Při výrobě light jogurtů se používají zahušťovadla, ve kterých je obsažen cukr. Light jogurty neobsahují bakterie, které působí na střevní mikroflóru. Obsahují minimum tuku, ale nesnižují hmotnost.
Po bramborách se přibývá na váze
Brambory obsahují mnoho sacharidů, ale jsou dobře stravitelné. Mají vysoký obsah bílkovin a další látek např. vitaminu B a C, které se vypořádají s tuky. Navíc minerální látky obsažené v bramborách, udržují v těle vyvážený poměr kyselin a zásad. Ve výsledku jsou brambory dietní.
Všechny tuky jsou škodlivé
Tělu škodí hlavně nadbytek tuku. Malé množství tuku je však pro fungování organismu nezbytné. Zdraví je tuk, který obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou prevencí proti srdečním a cévním onemocněním a snižují hladinu cholesterolu. Jsou obsaženy v mořských rybách, v olivovém a lněném oleji.
Alkohol pomáhá spalovat tuky
Tato nepravda má stále spoustu příznivců, když se však podíváme na pupky mužů, kteří holdují alkoholu, zjistíme, že pravda je někde úplně jinde. Alkohol totiž žádné tuky nespaluje, spíše napomáhá jejich ukládání v těle.