Káva
Káva je fenomén, jenž zdomácněl natolik, že je dnes brán jako synonymum k pozvání. Lidé se domlouvají na setkání u kávy, zvou se navzájem na kafe. Což je dáno tím, že většina dospělých dnes kávu pije.
Na trhu je několik druhů kávy, ať už jde o zrnkovou (ta která zanechává zbytky, odpad) a instantní, tedy ta rozpustná. Přidáním dalších surovin, jako mléko, smetana, cukr, sladké koření, alkohol a další se míchají speciální kávy, které jsou veřejně známy a oblíbeny.
Co káva vůbec je
Jde o plod rostliny kávovníku, který pochází z Afriky, konkrétně Etiopie, odkud byl rozšířen do celého světa, zejména pak do Arábie, kde se kávovníku velice daří a odkud je dnes největší produkce kávy do celého světa. Káva se může pěstovat ve všech tropických oblastech, kde je dostatek jak vláhy, tak slunečních paprsků.
Chuť kávy je závislá na oblasti a také na nadmořské výšce, ve které se pěstuje. Čím vyšší, tím je káva jemnější a také obsahuje méně kofeinu, než ta, která je pěstována níže a je chuťově drsnější. Dnes jsou na světě známy tři základní druhy kávovníků, tedy i druhů kávy: Kávovník Arabský, Robusta a Liberica.
Káva je nejen zdroj kofeinu, povzbuzující látky, ale obsahuje i další prvky, jako draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, vitamín B3, také sacharidy, bílkoviny, oleje a vosky. Tím vším káva uvolňuje svalstvo, takže nejen že vás nabije energií, ale také příjemně uvolní nervové napětí, dokonce i zlepšuje astma a je prospěšná častým poživačům alkoholu – zamezuje vzniku cirhózy jater.
Dehydratace
Pozor na to, že káva výrazně dehydratuje organismus. Proto je i zvykem v dobré kavárně podávat k šálku kávy automaticky, aniž by si zákazník objednal, i skleničku vody. Pokud tak nebude učiněno, vždy si sami raději vodu objednejte.
Nejznámější druhy kávy
Turecká káva je kávou káv. Sice s Tureckem nemá nic společného, ale v ČR je považována za klasiku. Mletá zrnka kávy jsou zalita horkou vodou a poté podávána.
Další známou kávou je Vídeňská, což je káva podávána se šlehačkou, a pokud ji doplníte panákem vaječného likéru, budete mít rázem kávu Alžírskou.
Irská káva je o něco drsnější – místo panáka vaječňáku podáte pravou irskou whiskey.
Pak existují kávy jako espresso, což je překapávaná káva, která tvoří základ dalších káv. Oblíbené je také cappuccino, rozpustná káva s dostatečným množstvím teplého mléka. V poslední době se stalo velkou oblibou pití kávy Laté, což je espresso s ušlehaným mlékem, které vytváří obrovskou pěnu.