Dna lidově také nazývaná jako nemoc králů, postihuje asi jednu desetinu populace. Dá se konstatovat, že dnu způsobuje nemocný metabolismus, k němuž mohou vést i genetické vlohy. Organismus osob postižených touto nemocí není schopen v potřebné míře odbourávat puriny, které se vyznačují nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci purinů v kloubech a jiných tkáních. Krystaly utvořené z kyseliny močové mají jehličkový tvar, pronikají tak do málo prokrvených tkání, ve kterých uvíznou a svým ostrým hrotem se do nich zabodávají.
Dna nejčastěji postihuje malé klouby na horních a dolních končetinách. Místy můžou být poškozeny i ramenní klouby a ušní lalůček. U některých lidí může dojít k tvorbě močových kamenů, u jiných k dnavým záchvatům. Dnavé záchvaty představují záněty kloubů, které jsou velmi bolestivé. Název nemoci souvisí především s rizikovými faktory stravování.
Dna a jídelníček
Osoby trpící touto chorobu musí dodržovat speciální jídelníček. Musí upravit své stravovací návyky. Omezit se musí především nadměrná konzumace masa a alkoholu. Tyto potraviny jsou v civilizovaných zemích dostupné v nadměrném množství. Nemoc dna, tak může prakticky zasáhnout kohokoliv, zejména má-li k tomu dědičné sklony.
Jídelníček je tak zaměřen na udržení rozumné váhy, dodržování pitného režimu. Obohacen bývá i o častý pohyb. Řídí se výběrem správných potravin k jídlu a pití. Tím se snižují příznaky a bolestivost.
Dna jídelníček
Doporučené potraviny
- ovocné šťávy a limonády – čerstvé neslazené džusy, mimo brusinkového
- zdravé tuky – rostlinné lisované za studena
- mléčné výrobky, ovoce, zelenina – nízkotučné sýry a jogurty, zakysané výrobky, mrkev, celer, brambory, banány, třešně, pomeranče, kokos, kiwi, datle, avokádo, hrozinky
- tmavé i bílé pečivo, hnědá rýže
- ostatní potraviny – nejsou-li uvedené, tak se smí konzumovat pouze občas
Zakázané potraviny
- luštěniny
- maso – hlavně z mladých zvířat a vnitřnosti, drobné ryby, uzeniny
- obilniny – celozrnné výrobky, kynutá těsta
- zelenina – špenát, reveň, červená řepa, kapusta, česnek
- živočišné tuky a bílkoviny – plísňové a tučné sýry
- ostatní – čokoláda, kakaový prášek, silné kakao a čaj, marcipán, ostré koření, hořčice
- alkohol – pivo a červené víno
Doporučení pro sestavení dna jídelníčku
- odstraňte potraviny s vyšším obsahem purinů
- odstraňte konzumaci soli
- začněte sportovat
- snižte denní příjem bílkovin