Petr Havlíček je odborník na výživu a zdravý životní styl. Kromě mnohých rad, které poskytuje svým klientům, sestavuje také vyvážené a zdravé jídelníčky. A jak takový dokonalý jídelníček na týden podle Petra Havlíčka vypadá?
1. den
Snídaně:
100 ml čerstvé ovocné šťávy naředěné vodou, 65 g celozrnného slunečnicového chleba s nízkotučným smetanovým sýrem, drůbeží šunkou a trochou čerstvé zeleniny
Svačina:
200 g pomeranče, 150 ml nízkotučného jogurtu
Oběd:
120 g nízkotučného tvarohu, 5 plátků Knackebrotu, 200 g čerstvé zeleniny se dvěma lžičkami panenského olivového oleje
Svačina:
35 g ovocného müsli bez cukru, 150 ml nízkotučného jogurtu
Večeře:
90 g kuřecích prsou na grilu, 37 g rýže natural, 200 g čerstvé zeleniny s jednou lžičkou panenského olivového oleje
Večeře 2:
180 g čerstvé mrkve
2. den
Snídaně:
100 ml čerstvé zeleninové šťávy naředěné vodou, 4 plátky Knackebrotu s tvarohovým sýrem cottage a trochou čerstvé zeleniny
Svačina:
90 g banánu, 150 ml nízkotučného kefíru
Oběd:
80 g lososa na grilu, 230 g brambor vařených ve slupce, 200 g čerstvé zeleniny s jednou lžičkou panenského olivového oleje
Svačina:
30 g müsli sušenek, 150 ml nízkotučného jogurtu
Večeře:
180 g tofu natural s nakrájenou zeleninou, 100 g hrubozrnného chleba, 200 g čerstvé zeleniny
Večeře 2:
130 g růžového grepu
3. den
Snídaně:
100 ml čerstvé ovocné šťávy naředěné vodou, 2 plátky hrubozrnného toastového chleba, 15 g tvrdého sýra, 20 g drůbeží šunky
Svačina:
210 g růžového grepu, 150 ml acidofilního mléka
Oběd:
70 g kuřecích prsou na grilu, 43 gramů dlouhozrnné rýže, 200 g čerstvé zeleniny se dvěma lžičkami panenského olivového oleje
Svačina:
3 plátky Knackebrotu s nízkotučným smetanovým sýrem, 150 ml nízkotučného jogurtu
Večeře:
130 g konzervovaného tuňáka, 44 g celozrnných těstovin, 200 g čerstvé zeleniny se dvěma lžičkami panenského olivového oleje
Večeře 2:
125 g pomeranče
4. den
Snídaně:
100 ml čerstvé zeleninové šťávy naředěné vodou, 1 ks vícezrnného nebo celozrnného rohlíku s tvarohovým sýrem a trochou čerstvé zeleniny
Svačina:
160 g jablka, 150 ml nízkotučného jogurtu
Oběd:
135 g masové náhražky z vaječných bílků, upravené bez tuku, 43 g dlouhozrnné rýže, 200 g čerstvé zeleniny se dvěma lžičkami panenského olivového oleje
Svačina:
1 müsli tyčinka, 200 ml neochuceného jogurtového mléka
Večeře:
120 g tresky upečené na zelenině, 180 g brambor vařených ve slupce, 200 g čerstvé zeleniny s jednou lžičkou panenského olivového oleje
Večeře 2:
180 g čerstvé mrkve
5. den
Snídaně:
100 ml čerstvé ovocné šťávy naředěné vodou, 4 plátky Knackebrotu s nízkotučným smetanovým sýrem a drůbeží šunkou, polovina vejce vařeného na tvrdo
Svačina:
1 banán, 150 ml nízkotučného acidofilního mléka
Oběd:
75 g čočky, polovina vejce vařeného na tvrdo
Svačina:
2,5 plátku pufovaného vícezrnného chleba, 150 ml bílého jogurtu
Večeře:
100 g pangasia pečeného na zelenině, 37 g rýže natural, 200 g čerstvé zeleniny s jednou lžičkou panenského olivového oleje
Večeře 2:
180 g čerstvé mrkve
6. den
Snídaně:
100 ml čerstvé zeleninové šťávy naředěné vodou, 45 g ovocného müsli, 150 ml bílého nízkotučného jogurtu
Svačina:
1 jablko, 1 kiwi
Oběd:
100 g hovězí vařené kýty, 230 g brambor vařených ve slupce, 200 g čerstvé zeleniny s dvěma lžičkami panenského olivového oleje
Svačina:
3 plátky Knackebrotu s nízkotučnou Lučinou, 150 ml nízkotučného kefíru
Večeře:
80 g tofu natural s tvrdým sýrem a drůbeží šunkou, 100 g hrubozrnného chleba, 200 g čerstvé zeleniny s dresinkem
Večeře 2:
90 g čerstvého ananasu
7. den
Snídaně:
100 ml čerstvé ovocné šťávy naředěné vodou, 1 celozrnný rohlík, 40 g mozarelly, 1 rajče
Svačina:
120 g hroznového vína, 150 ml bílého nízkotučného jogurtu
Oběd:
70 g kuřecích prsou na grilu, 43 g dlouhozrnné rýže, 200 g čerstvé zeleniny se dvěma lžičkami panenského olivového oleje
Svačina:
30 g celozrnných sušenek z ovesných vloček, 150 ml bílého jogurtu
Večeře:
170 g masové náhražky z vaječných bílků, 38 g celozrnné pohanky, 200 g čerstvé zeleniny s 1 lžičkou panenského olivového oleje
Večeře 2:
200 g červené sladké papriky