Trápí vás ekzémy, alergie, únava nebo třeba „jen“ obyčejná nadváha? Vyzkoušejte low carb stravu. Jde totiž o mnohem víc než jen o moderní výživový směr…
Málokterá dieta se v posledních letech těší takové popularitě jako právě low carb, tedy stravování se sníženým obsahem sacharidů. A z dobrého důvodu – jak potvrzují vědecké studie i zkušenosti běžných lidí, právě nízkosacharidová dieta může zatočit s mnoha zdravotními problémy: obezitou, nadváhou a vysokým tlakem počínaje a nespavostí, ekzémy nebo alergiemi konče.
Jak vypadá low carb dieta?
Navzdory slovu „dieta“ nemá low carb s hladověním nic společného. Naopak – jak upozorňují odborníci na výživu, jedná se především o návrat k přirozené výživě, tedy ke způsobu stravování našich předků. Spíš, než o jednorázovou dietu tak jde o dlouhodobě udržitelný životní styl.
A konkrétně? Oproti běžné stravě low carb strava obsahuje výrazně méně sacharidů (do 130 gramů denně), na talíři se v průběhu dne naopak objevuje víc zdravých tuků a také kvalitních bílkovin (jako jsou vejce, maso nebo mořské plody), samozřejmě doplněných notnou dávkou zeleniny.
Jak nám sacharidy škodí?
O roli sacharidů ve stravě neměli odborníci dlouho jasno. Ba co víc – ještě před pár desetiletími se domnívali, že právě sacharidy (společně se sníženým příjmem tuků) by měly tvořit základ našeho jídelníčku. A výsledek? Kromě boomu nejrůznějších „light“ potravin tento způsob stravování způsobil také epidemii obezity a dalších civilizačních chorob.
Vysvětlení je jednoduché. Přestože sacharidy ve stravě slouží především jako zdroj energie, má to hned několik „ale“. Zaprvé, tělo je schopno si glukózu vytvářet samo z bílkovin. A zadruhé, pokud zkonzumované sacharidy okamžitě nespálíte, ukládají se v těle ve formě tuku nebo glykogenu.
Konzumace vysokého množství sacharidů způsobuje zvýšení hladiny glukózy v krvi. Slinivka poté produkuje nadměrné množství inzulinu, což vede k úbytku energie a touze po dalším jídle – jak jinak než po jídle bohatém na sacharidy. Tento neustále se opakující proces má dlouhodobě za následek vznik cukrovky 2. typu, obezity, kardiovaskulárních onemocnění, a dokonce i některých typů rakoviny.
S čím low carb pomáhá?
Snížený příjem sacharidů má hned celou řadu pozitivních důsledků. Ty se začnou projevovat už za pár týdnů upraveného jídelníčku. A konkrétně?
- Low carb vám pomůže zhubnout
Dlouhodobé zkušenosti ukazují, že díky nízkosacharidové dietě je možné zdravě hubnout kolem pěti kilogramů měsíčně.
- Low carb pomáhá v boji proti civilizačním chorobám
Ať už jde o prediabetes, cukrovku 2. typu, ekzémy, alergie nebo třeba vysoký tlak. Pozitivní vliv nízkosacharidové diety na zdraví dlouhodobě prokazují i vědecké studie.
- Po low carb se budete cítit lépe
Zmizí neustálé pocity hladu nebo záchvatovité přejídání. Low carb stravování také prokazatelně pomáhá v boji proti nespavosti, únavě nebo úzkostem a depresím.
Jak na low carb jídelníček?
Nízkosacharidová dieta je postavena na živočišných bílkovinách, neškrobové zelenině a zdravých zdrojích tuků, doplněných o tučné mléčné výrobky a ovoce s nízkým obsahem sacharidů. (Pro porovnání – například podobně populární paleo dieta, která z low carb vychází, mléčné výrobky nepovoluje.)
Co by tedy mělo tvořit základ vašeho low carb jídelníčku?
- Kvalitní bílkoviny (například různé druhy masa, vnitřností a ryb nebo třeba vejce)
- Tučné mléčné výrobky (například jogurty a tvarohy)
- Zdravé tuky (například avokádo, ořechy, olivy)
- Neškrobová zelenina (například mrkev, rajčata, saláty)
- Ovoce (především bobule a lesní plody)
Váš pitný režim by měla tvořit hlavně voda, tu můžete doplňovat čajem nebo kávou. A když čas od času dostanete chuť na alkohol, sáhněte raději po tom s nižším obsahem sacharidů – například po sklence bílého suchého vína.
Zakázané potraviny při low carb
Chcete-li díky low carb stravování získat ty nejlepší výsledky, následujícím potravinám byste se měli úplně vyhnout.
- Obiloviny a pseudoobiloviny
- Luštěniny
- Brambory a další škroby
- Všechna sladidla (s výjimkou xylitolu, erythritolu a stévie)
- Slazené nápoje i další průmyslově vyráběné potraviny
Jak na low carb? Zkuste krabičky
Chtěli byste low carb vyzkoušet, ale počítat kalorie a makronutrienty se vám nechce? Objednejte si low carb krabičkovou dietu přímo domů – například od pražského Nutric Bistra, které se na low carb specializuje a dlouhodobě patří k tomu nejlepšímu, co na poli krabičkových diet můžete najít.
Low carb krabičky od Nutric Bistra obsahují optimální poměr makroživin, vy sami tak díky nim nic řešit nemusíte – stačí si převzít už hotové jídlo na celý den a pak už si jen užívat to, co pro vás uvařil někdo jiný. U Nutric Bistra se navíc můžete spolehnout, že vaše jídlo bude vždy čerstvé, připravené ze základních, sezonních surovin, a to ve farmářské nebo bio kvalitě – bez dochucovadel, glutamátů a chemie.
A jako bonus? Bude vám opravdu chutnat. Pro Nutric Bistro vaří zkušení pražští kuchaři (ve spolupráci s předními odborníky na výživu), a vy si tak vždy můžete být jistí, že se na každé další jídlo budete opravdu těšit.