Zdravé stravování je téma, které hýbe společností, za posledních pár let jsme na něj mnohdy zapomínali. To se projevilo na našem těle, proto je nejvyšší čas to změnit. Chcete se nejen stravovat zdravěji, ale také pár kilogramů zhubnout? Zkuste keto dietu.

Okénko do historie keto diety

Keto dieta, nebo také ketogenní dieta, je způsob stravování, který objevil Dr. Rusell Morse Wilder ve dvacátých letech minulého století, kdy ho využíval v některých případech při léčbě epilepsie u dětí. Zaznamenal sice úspěch, ale na nějakou dobu stejně upadla v zapomnění, na scéně se objevila zase nedávno, tentokrát jako účinná dieta pro rychlé shazování kilogramů bez jojo efektu.

Jak keto dieta funguje?

Když se řekne keto dieta, jde vlastně o proteinovou dietu, která je založená na tom, že tělu budete dodávat jen minimum sacharidů, ty nahradíte proteiny. Naše běžná strava je sacharidů plná, bohužel většinou ale v podobě jednoduchých cukrů, což se na naší postavě prostě projeví. Když jejich příjem snížíte a dáte přednost komplexním sacharidům, tělo už je nebude moci v takové míře využívat jako zdroj energie, ten bude muset hledat jinde.

Najde ho v tucích, které máme uložené hlavně v problémových partiích. Začne je spalovat, tedy štěpit na malé částečky mastných kyselin, které se označují jako ketolátky, a budou to právě ketolátky, kdo bude tkáním energii dodávat. Stav, do kterého se dostanete se označuje jako ketóza a je principem keto diety.

Víte, že když se chcete do ketózy dostat, musíte snížit příjem sacharidů maximálně na 50 g za den?

Dejte si pozor na ovoce

Obecně se má za to, že když se rozhodnete držet dietu a chcete hubnout, máte konzumovat dostatek ovoce a zeleniny. Platí to i v tomto případě, problém je ale v tom, že zejména ovoce může být na sacharidy bohaté. Proto si pohlídejte, jaké ovoce konzumujete, nejlepší jsou bobule jako borůvky, rybíz, jahody, maliny apod. A proč je tak důležité si ovoce hlídat? Když totiž přesáhnete množství povolených sacharidů, můžete stav ketózy narušit a přestat hubnout.

Dopřejte si kvalitní proteiny a tuky

Strava by měla obsahovat všechny makroživiny, její složení by mělo vypadat asi tak, že sacharidy jsou zastoupeny maximálně z 5 %, bílkoviny z 15-20 %, tuky tvoří zbylých 75-80 %. Bílkoviny neboli proteiny jsou pro naše tělo zásadní, proto si dopřejte libové kuřecí nebo hovězí maso, vejce, losos, řecký jogurt nebo pokud máte rádi, tak i olomoucké tvarůžky jako zdroj proteinů. A tuky? Jejich zdrojem jsou ořechy, semínka, avokádo, olivový olej apod.