Vitamíny rozpustné ve vodě – 1. část
To jsou ty vitamíny, které si pro vstřebávání vystačí i s lačným žaludkem. Není nutné je doplňovat stravou (jako ty, co jsou rozpustné v tucích). Jsou to všechny vitamíny skupiny B, pak také vitamín H a známý vitamín C.
Vitamín C
Lidově zvané „céčko“ zná i malé dítě. A je to zejména proto, že jde o jeden z nejdůležitějších prvků pro naše tělo. Výrazně posiluje naši imunitu, má antioxidační účinky a pomáhá řadě procesů v těle k snadné cestě.
Tak například je důležitý pro tvorbu kolagenu, což je látka nezbytná pro pevné a pružné chrupavky, vaziva, také cévy, kosti i svaly. Důležitý je vitamín C i pro naši imunitu. Průzkumy jasně ukázaly, že dost výrazně zmírňuje infekce a běžná nachlazení tak zkracuje. Proto je hodně známý citron při kapénkových infekcích.
Pokud má tělo nedostatek vitamínu C, projevuje se to únavou, sníženou imunitou, ztrátou chutí k jídlu, dlouhodobý nedostatek pak dokonce i krvácivostí dásní. O nadbytek se bát nemusíme – to, co tělo nepozře, je vyloučeno močí z těla ven.
Bohatými zdroji vitamínu C jsou samozřejmě citrusy – citrony, grepy, pomeranč, mandarinky či pomelo, dále černý rybíz, jahody, ze zeleniny pak paprika, rajčata, brokolice, brambory nebo zelí. Vařením či jinou tepelnou úpravou se z potravin vytráví velké množství vitamínu C, dokonce až sedmdesát procent, proto by se zelenina i ovoce měla konzumovat syrová.
Vitamín B1
Jinak také zvaný thiamin je důležitý prvek pro správnou funkci nervové soustavy. Nejen že posiluje nervy, ale také poskytuje naší duši jistý klid.
Bez vitamínu B1 se neobejedou děti a dospívající, protože podporuje jejich zdravý růst, také pomáhá našemu trávení tím, že štěpí jisté látky a tak celý proces usnadňuje. Výtečný je i při bolesti zubů, když tlumí jejich bolest a také podporuje činnost zdravého srdce a posiluje cévy. Zvýšený přísun thiaminu mají nejspíš nakázaný námořníci a další zaměstnanci na parnících či lodích, protože odvrací mořskou nemoc a zmírňuje její průběh.
Pokud budeme chtít thiamin, či vitamín B1 doplnit z přírodních zdrojů, budeme jíst luštěniny, ovesné vločky, arašídy, většinu čerstvé zeleniny, mléko, žloutek, ryby, také maso – nejvíce libové vepřové, anebo rýžové otruby.
Vitamín B2
Další ze skupiny vitamínů B, je B2, často zvaný riboflavin. Jeho přírodními zdroji jsou zejména mléko a mléčné výrobky, jako sýry a jogurty, také ledviny a játra, nebo ryby, vejce a opět syrová zelenina.
A k čemu že je riboflavin nutný? Většinu lidí potěší, že jde o produkt, který jim odežene nepříjemné bolesti hlavy, zvláště pak při nesnesitelné migréně, ulevuje při únavě očí, což zas ocení spousta lidí, kteří denně sedí u počítače. Vitamín B2 udržuje zdravou kůži, vlasy, nehty a také vnitřní sliznici. Výrazně tak omezuje vznik výrůstků a nádorů po celé délce vnitřní sliznice. Riboflavin potřebují naše orgány i celé tělo, neboť jde o látku, která je potřebná k růstu a dělení buněk.