Na co se zaměřit při výběru proteinové tyčinky
Jak už to u spotřebního zboží bývá, většinou si můžeme vybrat mezi různě kvalitními produkty.
A nejinak je tomu u proteinových tyčinek.
Cena a lesklé barevné balení s nápadným designem však není hlavním měřítkem pro hodnocení kvalitní proteinové tyčinky.
Zajímat by vás měly především použité ingredience, jejich poměry a výsledné hodnoty makronutrientů samotné tyčinky.
Tato tři hlavní kritéria vám pomohou najít nejkvalitnější proteinovou tyčinku přímo pro vás.
1. Protein
Protein je klíčovou makroživinou v proteinových tyčinkách. Ve srovnání s běžnými tyčinkami nebo různými sladkostmi je jejich podíl většinou vyšší. Neméně důležitý je však použitý zdroj bílkovin.
Podle směrnic EU musí tyčinka obsahovat alespoň 12 % bílkovin z celkové energetické hodnoty, aby mohla být nazývána zdrojem bílkovin a nést označení protein nebo proteinová tyčinka. Pro představu – pokud by proteinová tyčinka obsahovala 400 kcal na 100 g, musela by mít ve stejném množství alespoň 12 g bílkovin.
Aby se o tyčince dalo říci, že má vysoký obsah bílkovin, musí energetická hodnota této makroživiny tvořit alespoň 20 % tyčinky. Pro představu – pokud by proteinová tyčinka obsahovala 400 kcal na 100 g, musela by mít ve stejném množství alespoň 20 g bílkovin.
Zdroj proteinu a související profil aminokyselin jsou však stejně důležité.
Pokud nejste vegan a nevyhýbáte se žádným zdrojům bílkovin, nejlepší volbou pro vás bude tyčinka složená převážně z bílkovin z mléka, které má skvělé aminokyselinové spektrum. Chybu však neuděláte ani s vaječným albuminem z živočišných zdrojů, ten má také příznivé aminokyselinové spektrum.
2. Sacharidy
Kromě bílkovin byste měli dbát také na podíl sacharidů a jejich zdroje. Správný výběr může zajistit například to, že tyčinka je méně kalorická, zasytí na delší dobu a postupně dodává energii.
Pokud bychom však měli poskytnout obecné univerzální doporučení, tak by se množství sacharidů mělo pohybovat mezi 10-25 g na 60 g.
Kromě celkového obsahu sacharidů by vás měl zajímat i podíl cukru. Průměrná 60 g tyčinka by obecně měla obsahovat asi 5 g cukru. S tímto množstvím rozhodně neuděláte chybu a můžete očekávat, že vám tyčinka postupně dodá energii a nebudete mít hned hlad.
3. Tuky
Tuk je makroživina, která má nejvyšší energetickou hodnotu, konkrétně přibližně 9 kca l na 1 g. Její obsah tak má poměrně zásadní vliv na výslednou kalorickou hodnotu proteinové tyčinky.
Jedna menší 60 g proteinová tyčinka obsahuje přibližně 5-10 g tuku, což je naprosto v pořádku.
Pokud si po tréninku plánujete dát proteinovou tyčinku a snažíte se o co nejrychlejší vstřebání bílkovin, může být pro vás vhodnější tyčinka s nižším obsahem tuku.
Nejlepší proteinové tyčinky v roce 2022
Pořád se v tom nevyznáte? Nevadí, web posilka.cz udělal skvělý přehled 10 nejlepších proteinových tyčinek, pod který se můžeme podepsat a doporučit, protože se výběr těchto tyčinek řídil dle kritérií uvedených výše.
K čemu jsou dobré proteinové tyčinky?
Proteinové tyčinky jsou pohodlným způsobem, jak přidat sacharidy, bílkoviny, vitamíny a minerály do vaší stravy.
Mohou také omezit chuť k jídlu, podpořit výkon na tréninku nebo podpořit regeneraci svalů po cvičení.
Přesto nemohou nahradit kvalitu a nutriční složení plnohodnotných potravin.
Kdy jíst proteinové tyčinky?
Proteinovou tyčinku můžete jíst téměř kdykoliv, záleží jen na vaší chuti, hladu a energetické náročnosti.
Obecně se však nejčastěji používají jako:
· součástí snídaně, když se opozdíte
· rychlé občerstvení v práci nebo na univerzitě
· občerstvení pro turistiku, lyžování, běžky, cyklistiku a další aktivity
· svačina před nebo po tréninku
· dezert s kávou, který zasytí
· dietní svačina, udržení hmotnosti a/nebo zvýšení hmotnosti
V čem se liší od těch ze supermarketu?
Kvalitní proteinové tyčinky jsou vždycky lepší volbou než komerční tyčinky ze supermarketu.
Největší rozdíly jsou v:
· Obsahu menšího množství jednoduchých sacharidů
· Jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny
· Neobsahují palmový tuk
· Obsahují kvalitní ingredience
· Jsou bez konzervantů