magazín o zdraví a pohybu

Zobrazuji: 81 - 90 z 109 VÝSLEDKŮ
Zdravá výživa

Éčka všude kolem nás – 2. část

Éčka všude kolem nás – 2. část Barviva E 102 Tartrazin Tartrazin se používá jako žluté nebo oranžové barvivo, hlavně v nápojích, pečivu, sušenkách, mase, omáčkách, rychlém občerstvení a cukrovinkách. Způsobuje závažné poruchy dýchacích cest, kopřivku, alergie, u dětí se zvyšuje hyperaktivita. E 110 Žluť 2G Toto žluté barvivo se naopak používá v čokoládových nápojích, …

Zdravá výživa

Éčka všude kolem nás – 1. část

Éčka všude kolem nás – 1. část Dnešní doba je velmi uspěchaná a jde to pozorovat na všem kolem nás. Například na éčkách v jídle. Potraviny se totiž přizpůsobili požadavkům – mohou se nakupovat do zásoby, dlouho vydrží, jsou levné, rychle se připraví a rychle sní. A přesně to je od těch dnešních vyžadovaná. Proto …

Zdravá výživa

Proč pít vodu s citrónem

Proč pít vodu s citrónem Voda s citrónem s vámi dokáže udělat takové zázraky, z kterých budete velmi překvapeni! Ne jen že pomáhá vyrovnat PH, ale také udržuje čistou a zářivou pleť. Navíc startuje zažívací systém a pomáhá redukovat váhu. Doporučujeme však pít vlažnější vodu než studenou. A to z toho důvodu, že studená voda …

Zdravá výživa

Káva

Káva Káva je fenomén, jenž zdomácněl natolik, že je dnes brán jako synonymum k pozvání. Lidé se domlouvají na setkání u kávy, zvou se navzájem na kafe. Což je dáno tím, že většina dospělých dnes kávu pije. Na trhu je několik druhů kávy, ať už jde o zrnkovou (ta která zanechává zbytky, odpad) a instantní, …

Zdravá výživa

Ořechy 2. část

Ořechy 2. část Po první části článku, ve které jsme si řekli o pěti druzích ořechů přinášíme přehled a informace o dalších šesti známých druzích. Pistácie Klasická pistáciová zeleň je již fenomén. Pro zvláštní a lahodnou chuť jsou pistácie přidávány do řady pamlsků, ale výtečná je i konzumace celých ořechů, ideálně solených. Tyto lahodné oříšky …

Zdravá výživa

Ořechy 1. část

Ořechy 1. část Není jistě žádným překvapením, že ořechy jsou pro základ stravy velice důležité. Posilují nervy, uklidňují a také se starají o dobrou činnost srdce a krevního oběhu. Tělo zbavují jedovatých látek a posilují kostní dřeň. Zvýšit jejich spotřebu by měli všichni a zejména pak vrcholoví sportovci a těhotné ženy – pro správný vývoj …

Zdravá výživa

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná V posledních letech je často v souvislosti se zdravým stravováním zmiňovaná také hlíva ústřičná. Že se jedná o houbu, je již veřejně známo, i když název spíš evokuje příbuznost s ústřicemi, třeba mořskými plody. K dostání je hlíva jak v běžných potravinách, nebo prodejně zeleniny, tak na jídelních lístcích v restauracích a jídelnách. …

Recepty Zdravá výživa

Chutná jídla z celeru – polévky

Chutná jídla z celeru – polévky Celer není zelenina, která by byla nějak zvlášť oblíbená. Někteří lidé ho ale mají rádi a pro ty, co ho rádi nemají, je tu několik receptů, díky kterým jim určitě zachutná. Pro začátek můžete zkusit celerové polévky, kterých je spousta. Mají různou přípravu, ale všechny chutnají skvěle. Zeleninový vývar s celerem …

Recepty Zdravá výživa

Pokrmy z cizrny – nejzdravější luštěniny

Pokrmy z cizrny – nejzdravější luštěniny Cizrna je luštěnina, která obsahuje důležité bílkoviny a spoustu vitamínů. Připravují se z ní chutná jídla, nejčastěji pomazánky a polévky, dále pak saláty a dušená jídla. V čajovnách ji můžete najít pod pojmem Hummus. Polévka z cizrny Na tuto polévku si přichystejte 400g cizrny, 1l zeleninového vývaru (použít můžete také vodu a bujón), olej, …

Zdravá výživa

Banán je zdravější než si vůbec dokážeme představit

Banán je zdravější než si vůbec dokážeme představit Banánovníky byly vůbec poprvé domestikovány v jihovýchodní Asii a to více než před 8 000 lety př.n.l. Banány se tedy na světě jedí po několik set staletí, ale poprvé byly ochutnány v Indii za vlády Alexandra Makedonského.  Po objevení tohoto druhu ovoce se začaly budovat banánové sady, první z nich byly …